Fontána - Mariánské Lázně

4. 5. 2023

Zpívající fontána se oprávněně stala atrakcí kolonády v Mariánských Lázních. Vodní střiky jsou scénograficky sladěné s hudbou. Vše řídí počítač.

KOLONÁDOU se line krásná hudba, avšak přece s tóny skladby, nikoli jen s hlukem vodních střiků. Fontána je krásná sama o sobě. Její mělká kruhová mísa má průměr osmnáct metrů. Uvnitř je dvanáctidílná plastika stylizovaného květu z nerezavějící oceli.

Dva stupně jsou tvořeny 330 tryskami umístěnými do dvou kruhů, které vedou ze středu fontány k obvodu. Střiky je možné kombinovat do několika desítek variant. Díky tomu může fontána zpívat. Nejdříve ji to však musejí lidé naučit. Hovoříme o tom s autorkou scénografie několika skladeb, PhDr. Zdeňkou ČECHOVOU, samostatnou vývojovou pracovnicí Ústavu bytové a oděvní kultury v Praze.

Když se rozhodli v Mariánských Lázních stavět fontánu, mohli se rozhodnout stejně jako jinde pro obyčejné vodotrysky nebo mechanismus, který by vodu vystřikoval ve stále stejných intervalech. Sešlo se tu však několik dat, které jsou totiž dokumentací fontány. Ta nejvyšší vodu vynáší až do výše šesti metrů, což je vodní střik, který se dlouho nezapomíná. Obyvatelé a pravidelní návštěvníci tuší, že hovoříme o Zpívající fontáně na kolonádě v Mariánských Lázních.Zdeňka Čechová

Nejnovější příspěvky